Správa KRNAPu bojuje proti další výstavbě velkokapacitních apartmánů

Krkonoše - Správa Krkonošského národního parku chce společně s horskými obcemi omezit výstavbu dalších apartmánových domů v Krkonoších. Ochranáři vyzývají obecní úřady ke spolupráci a radí jim, jak se tlakům investorů bránit. K výzvě se přihlásila třicítka starostů.

Některé části Krkonoš začínají připomínat sídliště. Za posledních deset let v tamních obcích vzniklo přes tři tisíce nových bytů a další investoři stavějí. Cedulemi s nabídkami apartmánů se to u silnic jenom hemží. Podle mluvčího Správy KRNAPu Radka Drahného jde především o velkoobjemové komplexy, které do Krkonoš vůbec nezapadají. „Nikdo neříká, že by se měly stavět malé roubené chaloupky, ale rodinné penziony s ubytovací kapacitou okolo dvaceti, třiceti lůžek, které v krkonošských horách tradičně byly,“ myslí si ředitel Správy KRNAPu Jiří Novák.

Podle Michala Vávry, ředitele Svazku měst a obcí Krkonoše, se zájem investorů soustředí především na nejznámější střediska, jako jsou Špindlerův Mlýn, Harrachov nebo Pec pod Sněžkou. Investoři už navíc začínají stavět také mimo centra horských obcí a hrozí, že se jejich zájmy brzy přesunou i do volné krajiny. „Jejich tlak je pochopitelně veliký, protože je zde velká návratnost vložených finančních prostředků,“ poznamenává místostarosta Špindlerova Mlýna Stanislav Řehoř (ODS).

Ochranáři obcím doporučili, aby omezili prodej pozemků firmám, o kterých se všeobecně ví, že apartmánové domy stavějí. Dalším řešením je vyhlášení stavební uzávěry do doby, než zastupitelstva schválí nové územní plány. Jak sdělil Novák, memorandum vzniklo na základě požadavku ministra životního prostředí Martina Bursíka.

Radnice ve Špindlerově Mlýně by daleko raději přivítala nové nájemní byty. Do jejich výstavby se ale investorům kvůli dlouhodobé návratnosti vložených peněz vůbec nechce.