V Pardubicích začala likvidace přemnožených holubů

Pardubice – Holubi se nyní musejí mít v Pardubicích na pozoru. Ve východočeské metropoli totiž začal odchyt těchto přemnožených ptáků, kteří přenášejí nemoci a ničí domy. Samotné zabíjení holubů má zákonem stanovená pravidla. Služby odborné firmy stojí město desítky až stovky tisíc korun.

V centru Pardubic žijí tisíce holubů, kteří jako přenašeči infekčních nemocí ohrožují zdraví lidí a podle magistrátu dlouhodobě poškozují fasády domů. „Holubi v tomto množství způsobují značné materiální škody. Vyzobávají omítku a ničí ji. Dokonce jsou známy i případy, kdy holub rozbil sklo v půdním okénku,“ konstatuje vedoucí odboru životního prostředí pardubického magistrátu Miroslav Míča.

Město proto chce počty holubů omezit. Pracovníci odchytové firmy na střechách vybraných budov nastražili klece, ze kterých není úniku. Holub se přes tzv. běhačku dostane dovnitř do odchytového zařízení, ale zpět už ho zmíněné zařízení nepustí. Ptáci jsou poté utraceni kysličníkem uhličitým.

Pro odchyt a likvidaci holubů podle veterinářů platí jasně stanovené postupy, a zakázky proto mohou dostat jen certifikovaní odborníci. „Veterinární správa je oprávněna kontrolovat všechny náležitosti, které se týkají živých tvorů, v tomto případě holubů, a může zkontrolovat, jakým způsobem bylo utrácení prováděno,“ upřesňuje ředitel Krajské veterinární správy Pardubice Josef Boháč. Míča je na eventuální kontroly připraven: „Město si své služby, které objednává a platí, kontroluje. Jestli krajská veterinární správa projeví zájem provést kontrolu, nebudeme se jí bránit.“

Likvidace přemnožených holubů potrvá do jara a za odchyt a likvidaci holubů město zaplatí kolem 250 tisíc korun. Podle magistrátu by se do klecí mohlo lapit na tisíc ptáků. Holubí populace se však i přesto rychle rozrůstá.