Liberec vévodí statistikám odcizených vozidel

Liberec - Liberecké gangy zlodějů aut ukradly od začátku roku více než 500 vozů. Ve srovnání s jinými roky jde o rekordní statistiky a policie nadále bojuje s gangy marně. Většina odcizených aut končí v sousedním Německu nebo Polsku.

Na špičce pomyslného žebříčku krádeží aut v letošním roce figuruje severočeská metropole Liberec, kde z ulic týdně zmizí v průměru dvanáct vozů. „Do současné doby jsme měli na Liberecku odcizeno 508 vozidel a 69 případů šetříme také ve stadiu pokusu. Již nyní máme odcizeno tolik vozidel jako za celý loňský rok,“ doplňuje neveselé statistiky mluvčí PČR Liberec Vlasta Suchánková.

Policisté bojují s krádežemi aut marně. Gangy jsou totiž velmi dobře organizované a chytit se podaří zhruba každého desátého zloděje. Libereckou situaci podle ředitele PČR Liberec Miroslava Dvořáka neulehčují ani personální problémy: „Hodně lidí nám odchází zejména z kriminální služby a těžko se tato linie obsazuje, protože je pro policisty neatraktivní.“

Zloději se zaměřují na okrajové části města. V Liberci jde hlavně o sídliště Doubí, Vesec, Letná a Kunratická. Častými místy krádeží jsou i parkoviště u velkých obchodních center. Podle policistů nahrává zlodějům fakt, že Liberec leží blízko hranic s Polskem a Německem. Kradená auta totiž většinou končí právě za hranicemi.

S příchodem zimní sezóny se gangy zlodějů aut začnou zaměřovat také na lyžařské areály. Policisté proto apelují na turisty, aby svá auta na parkovištích pravidelně kontrolovali.