Vánoce v dětském domově Sázava s předstihem

Benešov - S předstihem slaví Vánoce v dětských domovech. Většina dětí totiž na Štědrý den odjíždí ke svým příbuzným nebo blízkým.  Oslavu tak už měly děti a "tety", které se o ně starají, v domově  Sázava na Benešovsku.

Přípravy na svátky probíhají v sázavském domově jako v každém jiném. Někdo chystá večeři, jiný na poslední chvíle trénuje koledy. K dětem do Sázavy jezdí už několik let vojáci z letecké základny v Čáslavi. O Vánocích se mění v ježíška, který plní dětská přání. „Příslušníci základny si vezmou jednotlivá přání a za své peníze vlastně nakoupí dárky,“ prozrazuje taktiku „vojenských ježíšků“ mluvčí Letecké základny v Čáslavi Magdaléna Dvořáková. 

Protože Štědrý den je jenom jeden, rozvážejí letci dětem dárky do rodin až 24. prosince. I oslava v domově měla ale překvapení. Vojáci přivezli dravé ptáky, kteří hlídají letiště. Řada dětí ocenila spíše atmosféru Vánoc, než samotné dárky. To byl i názor Katrin. „Mně záleží hlavně na Vánocích, na té radosti, o dárky se ani moc nezajímám,“ svěřuje se.

Podle názoru pracovnic domova se děti na tato setkání velice těší a samy připravují program pro své hosty. „Jsou to úplně normální děti, některé jsou zlobivé, některé jsou hodné, akorát jim selhalo rodinné zázemí,“ říká ředitelka Dětského domova Sázava Alena Nováková. Podle ní není vánoční přání, na kterém by se „tety“ shodly, tajné, přejí si, aby se všem dětem i dětským domovům dobře dařilo.