V bývalé celnici ve Starém Hrozenkově bude možná vysoká škola

Starý Hrozenkov - V budově bývalé celnice na hraničním přechodu mezi Českou republikou a Slovenskem bude možná sídlit pobočka pražské vysoké školy Jana Amose Komenského. Podmínkou ale je, aby obec získala celnici do svého majetku, řekl dnes ČTK starosta Starého Hrozenkova Milan Vaculík. Škola sídlí téměř tři roky v místním kulturním domě. Pravidelně ji navštěvuje asi 1150 studentů, z nichž převážná většina jsou Slováci.

„Je to dlouhodobý proces. Jako první bude celý areál zřejmě nabídnut různým státním institucím, potom Zlínskému kraji a nakonec naší obci,“ upřesnil starosta. Obec má zájem o celý prostor celnice včetně rozlehlého parkoviště, které by mělo být zachováno pro řidiče kamionů, respektive pro jejich povinné bezpečnostní přestávky. Univerzita by se poté přestěhovala do samotné celnice.

Budovy celnic vlastní Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových od května roku 2004, kdy je po vstupu České republiky převzal od Generálního ředitelství cel. Cizinecká a pohraniční policie měla nemovitosti od úřadu ve výpůjčce.

Kulturní dům ve Starém Hrozenkově se na vysokou školu změnil v únoru 2005. Instituce nejdříve nabízela jeden bakalářský a jeden magisterský kombinovaný studijní obor. V současné době zájemcům nabízí studium tří bakalářských oborů, a to speciální pedagogika - vychovatelství, management cestovního ruchu a vzdělávání dospělých, v magisterském pak andragogiku a speciální pedagogiku.

O opuštěné celnice mají ve Zlínském kraji zájem i jiné příhraniční obce. V případě bezplatného převodu na obce ji chce získat například i Střelná na Vsetínsku. Starosta Petr Kráčmar již dříve ČTK řekl, že by objekt byl zřejmě přestavěn na domov pro seniory. Ve Strání na Uherskohradišťsku by z opuštěných prostor mohlo vzniknout sklářské muzeum. V Březové na Uherskohradišťsku by zase z celnic z unimo buněk mohla vzniknout ubytovna, kulturní či sportovní areál s fotbalovou tribunou.

Česká republika patří od dnešní půlnoci do schengenského prostoru, ve kterém jsou zrušeny hraniční přechody. Česko tak sousedí pouze se státy, které jsou do prostoru rovněž začleněny, takže nemá například na rozdíl od Slovenska žádnou vnější hranici prostoru. Od března příštího roku nebudou hraniční kontroly ani na mezinárodních letištích při cestách do či z jiného schengenského státu.