Studenti kritizují korupci v Karlových Varech

Karlovy Vary - Kritici poměrů vyhlásili na karlovarském magistrátu jako hlavní téma vzpomínkových akcí k 17. listopadu korupci. Ve městě se aktivizují nejrůznější občanská sdružení, která kritizují například neprůhlednost při zadávání zakázek. Včera večer se ke korupci vyjádřili studenti.

Studenti ztvárnili korupci na dvaceti plakátech, které vyvěsili ve frekventovaném podchodu u dopravního terminálu. Denně tu projdou stovky až tisíce lidí. Často využívané alternativní galerii místní říkají Supermarket WC. „Nemáme se tomu jak bránit, takhle se o tom alespoň zmíníme,“ vysvětluje smysl akce jeden z autorů plakátů. „Když se o tuto problematiku bude zajímat širší veřejnost, musí to vyplavat na povrch,“ říká druhý student.

V Karlových Varech to vře, vzniklo tady několik občanských sdružení, která ostře kritizují místní politiky hlavně za neprůhlednost ve výběrovém řízení na miliardovou stavbu sportovní arény. Mediálně známá je například tzv. „losovačka“, která rozhodla o hlavním dodavateli. V poslední době čelí jeden ze zastupitelů magistrátní koalice podezření, že měl až příliš úzké vztahy s vyděračským gangem Zádamských. Ten vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

„Pokaždé, když se setkáváme při jednání s lidmi z jiných částí země, tak se ti lidé pousmějí a ptají se, jak tu můžeme žít,“ posteskl si organizátor výstavy Jiří Hanek. V sobotu pořádají opoziční občanská sdružení vzpomínkový mítink na sedmnáctý listopad. I zde se bude o korupci hodně mluvit.