Kdo se stane příštím hejtmanem Pardubického kraje?

Pardubice – Po smrti hejtmana Michala Rabase se začíná živě diskutovat o tom, kdo Krajský úřad Pardubického kraje nyní povede. Krajské volby totiž budou až za rok. Hejtmanské křeslo tak musí někdo dočasně obsadit. Hejtman Michal Rabas patřil mezi uznávané a respektované politiky pardubického regionu. Ovšem úřad, který pracuje s ročním rozpočtem 8 miliard korun, někdo vést musí. Zatím funkci hejtmana supluje 1. náměstek Roman Línek.

Roman Línek (KDU-ČSL), 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje, se vyjádřil, že v nejbližších měsících bude situace řízení kraje řešena jako doposud. Vítězem posledních krajských voleb na Pardubicku je ale ODS, proto bude dočasný hejtman z řad této strany.

„Až bude sestavena kandidátka do příštích krajských voleb, vítěz těchto primárních voleb bude navržen koalicí pro Pardubický kraj jako osoba, která obsadí post hejtmana do konce volebního období,“ uvedl radní Pardubického kraje Ivo Toman (ODS). Ovšem podle pardubické ODS není zatím jasné, kdo by se měl hejtmanem stát.

O tom, že na zbytek volebního období, to je do podzimu příštího roku, může funkci zastávat pouze zvolený zastupitel Pardubického kraje, informoval Jaroslav Deml, primátor Pardubic a předseda oblastní ODS. Jméno nového hejtmana by měli znát obyvatelé Pardubického kraje nejpozději v lednu příštího roku.