V Pardubickém kraji se podařilo zajistit služby drogově závislým

Pardubice - Poté, co loni kvůli finančním machinacím ukončilo činnost občanské sdružení Klub hurá kamarád, služby pro narkomany převzalo hradecké sdružení Laxus. Navzdory kritice některých bývalých pracovníků kontaktního centra tak pomoc drogově závislým pokračuje.

Ještě počátkem letošního roku byly dveře pardubického kontaktního centra uzavřené. Služby drogově závislým přebíralo královéhradecké sdružení Laxus. Rozhodnutí úřadů se tehdy nelíbilo bývalým pracovníkům Klubu hurá kamarád, kteří pomoc narkomanům léta poskytovali. Obávali se, že narkomanům bude trvat dlouho, než získají k novému sdružení důvěru. Podle pracovníků občanského sdružení Laxus, kteří kontaktní centrum a ambulanci v únoru znovu otevřeli, se ale obavy nenaplnily: „Vcelku rychle se nám podařilo nakontaktovat klíčové osoby regionu a jednotlivých měst,“ potvrzuje Lenka Škrottová, vedoucí terénních programů pro Pardubický kraj.

Krajská protidrogová koordinátorka Jiřina Ludvíková uvádí, že je nakontaktována až polovina uživatelů drog v Pardubickém kraji. Stejné služby, které občanské sdružení Laxus už deset let zajišťuje v Hradci Králové, nabízí i drogově závislým v pardubickém středisku: „Je to především výměnný injekční program, základní zdravotní ošetření, potravinový a hygienický servis, ale i poradenství,“ vysvětluje provozní centra Laxus v Pardubicích Karolína Svítková.

Terénní pracovníci vyjíždějí za klienty na Pardubicku, Orlickoústecku, Chrudimsku i Svitavsku. Podle vedoucí Lenky Škrottové vyměnila společnost Laxus zhruba deset tisíc stříkaček. Nejčastěji užívanou drogou v Pardubickém kraji je podle pracovníků pervitin. Jiné tvrdé drogy se v regionu objevují spíše výjimečně.