V Mostě hasiči řešili simulované dopravní krizové situace

Most – Jízdu v krizových situacích si dnes mohli na cvičném polygonu v Mostě vyzkoušet hasiči. Muži za volanty těžkých hasičských vozů museli zvládnout nástrahy, které na tréninkovém okruhu dělají často problémy řidičům mnohem menších a lehčích aut. Srážka s nenadálou překážkou dnes nebolela a nezpůsobila ani žádné škody. Zeď představovala jen vodní clona a protijedoucí auto plastikové kužely.

„Cisternová automobilová stříkačka má několik tun a není snadné ji při vysokých rychlostech a extrémních podmínkách ovládat,“ sdělil tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček. Instruktor Ladislav Kohoutek poukazuje na nebezpečí při vyšší rychlosti, kdy se překážka může objevit zcela náhle. Právě příprava pro zvládnutí těch nejhorších situací je hlavním cílem akce, jak prozradil Karel Mahovský, ředitel Odborného učiliště požární ochrany v Chomutově.

Podle instruktorů z mosteckého polygonu to hasiči neměli snadné. Jejich vozy jsou většinou staršího data než auta, která se na cvičném okruhu obvykle objevují. Podle reakcí hasičů, kteří se akce zúčastnili, je to velmi cenná zkušenost. Mohou si totiž vyzkoušet v praxi nečekané situace. Zkoušky svých reakcí v tempu, které se blíží rychlosti jízdy k zásahu, by postupně mělo absolvovat co nejvíce řidičů hasičských vozů.

„Budeme se snažit, aby hasiči prošli co nejdříve a aby jich tady prošlo co nejvíce,“ ujistil Karel Mahovský. O tom, kolikrát ročně se hasiči objeví na mosteckém polygonu, rozhodne množství peněz na výcvik. Potvrdil to i Petr Kopáček. Pojišťovny, kterým zásahy hasičů šetří nejvíce peněz, zatím o podporu jejich výcviku nejeví zájem.