Horská služba chce postihovat nezodpovědné turisty

Jeseníky - Horská služba čeká na zákon, který by upravoval jejich pravomoci a mohl by jí umožnit například trestat nezodpovědné turisty. Právě ti totiž často zbytečně riskují a přeceňují svoje síly. Následné záchranné akce Horské služby přijdou na desítky tisíc korun. Peníze za tyto náročné akce ale záchranáři většinou neuvidí. Změnit by to měl nový zákon, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj.

Ošetření a transport po nehodě z nedostupného terénu za 300 euro, vyproštění osoby ze skály za 128 euro. To jsou jen dvě položky ze současného ceníku Horské služby, podle kterého účtují svoje záchranné operace. Platí je pojišťovna. Pokud by však turisté na horách zbytečně riskovali a vydávali se do zakázaných území, měli by za svoji případnou záchranu platit sami.

Sami návštěvníci Červenohorského sedla potvrzují: „Lidé by měli být alespoň pojištěni a chránit se tak sami. Pokud podcení počasí, je to jejich problém.“ Profesionální člen Horské služby Jaroslav Sembdner doplňuje: „V lavinovém katastru, kde hrozí nebezpečí lavin, samozřejmě riskují všichni zachránci svoje vlastní životy. Je tedy třeba, aby viník nesl následky.“

Horská služba nyní může žádat náhradu svých nákladů podle občanského zákoníku. Vymáhání bývá ale zdlouhavé a prodraží se. Ministerstvo pro místní rozvoj proto připravuje zákon, který by naši zemi přiblížil k zemím alpským, za zbytečné riskování pak budou turisté platit. Magda Krytinářová ze samostatného oddělení práva a dohledu v ČR MMR vysvětluje: „To všechno by měl řešit zákon o Horské službě, nicméně jsme úplně v počátcích, kdy se nejdříve musí vyřešit problémy a nastavit postup.“ Jaroslav Sembdner dodává: „Umět posoudit, co bylo zaviněno nedbalostí nebo rozmarem a co ne, je nesmírně citlivá záležitost.“

Profesionální členové Horské služby čekají na samostatný zákon o horách už více než 15 let. Pokud všechno půjde hladce, mohl by nový zákon platit už příští zimu.