V Brně byly otevřeny lahve s mladým vínem

Brno - První vína ročníku 2007 ochutnaly stovky lidí v celé republice. Poprvé se totiž mohly otevřít lahve s mladým svatomartinským vínem. Tuto ochrannou známku letos Vinařský fond propůjčil rekordnímu počtu vinařů. Na předvánočním trhu tak bude 600 tisíc lahví svatomartinského vína.

V jedenáct hodin a jedenáct minut přijel do Hustopečí na Břeclavsku svatý Martin s velkou parádou: pranostika tady vyšla stoprocentně. Husté sněžení ale neodradilo ani návštěvníky svatomartinských slavností a už vůbec ne vinaře, kteří světce vítali ve svých sklepech. „Dne 11. listopadu propouštěli vinaři své pacholky, kteří pracovali na vinicích. Byla to rozlučka, při které se připíjelo mladým vínem,“ vysvětluje tradici vinař Radek Sedláček.

Svatomartinské je vlastně takové české a moravské beaujolais, až na to, že narozdíl od francouzského červeného vína je svatomartinské ještě také bílé a růžové. Na tradici starou přes dvě stě let se ale dlouhá léta zapomínalo, až před třemi lety ji oprášil Vinařský fond. „Je přihlášeno mnoho set vín, a protože jsem jich již dost ochutnal, mohu říci, že je dobré,“ ujistil spotřebitele místostarosta Hustopečí Jiří Teplý.

Dostat na pulty vína s ochrannou známkou Svatomartinské ale není vůbec jednoduché. Před časem se nad přihlášenými vzorky sešlo několik degustátorů, a ti byli letos poměrně nemilosrdní: odmítli pětinu vín. Přesto uspělo rekordních 67 vinařů, kteří na trh dodají několik set tisíc lahví mladého vína.

Zatímco tradice přesně určuje, od kdy je dobré svatomartinské pít, o tom, do kdy je dobré ho ochutnávat, neříká vůbec nic. Vinaři proto mají praktické upřesnění: prostě do té doby, dokud ještě je.