V malých obcích Ústeckého kraje se budou rušit vlaky

Veletice - Ústecký Krajský úřad bude řešit druhou petici kvůli rušení vlaků v malých obcích. Zpočátku se rozhodnutí nelíbilo jen lidem na Lovosicku. Teď se ale ozvali i lidé ze Žatecka, protože i v některých tamních obcích přestanou vlaky zastavovat. Úředníci říkají, že musí na místní trati dopravu zrychlit, a že lidé mohou jezdit autobusem.

Lidé z Veletic a dalších osad na Žatecku budou od prosince na vlaky jen koukat. Krajský úřad společně s Českými drahami sice na místní trati zvýší počet spojů, vlaky ale budou některými obcemi jen projíždět. Místní lidé s tím nesouhlasí. Tvrdí, že vlak je pro ně často jen jedinou možností, jak se dostat do nedalekého Žatce. Jak si stěžují obyvatelé, vzniknou jim problémy například s dopravou k lékařům. „Převážně je tady dost důchodců a bez auta tady na vesnici, to je konec,“ uvádí obyvatelka Veletic.

„Opravdu jsou to staří lidé, šedesát osmdesát let a chodí po kolejích na zastávku autobusu, což se nesmí a je to velmi nebezpečné,“ dodává starosta Holedče Pavel Adamec. Podle krajského úřadu byly změny v jízdním řádu nutné právě kvůli tomu, že na trati bude jezdit více spojů. České dráhy proto musejí vlaky zrychlit.

„Osobní vlaky, které objednává Ústecký kraj, musely zrychlit a vynechaly zastávky, kde byla zaznamenaná opravdu nízká frekvence výstupu a nástupu cestujících,“ obhajuje rušení zastávek František Jančík z tiskového odboru Krajského úřadu Ústeckého kraje. Lidé z Žatecka sepsali proti rušení zastávek petici. Kraj teď bude řešit, jestli je bude možné obnovit. „O zastavování vlaků v Sádku u Žatce bude ještě zastupitelstvo jednat,“ dodává Janačík.

To, jestli budou vlaky ve Veleticích a v dalších obcích zastavovat nebo jen projíždět bude jasné do několika týdnů. Od nového jízdního řádu, tedy od 9. prosince, to ale nebude.