Radní v Hradci Králové plánují nový systém školních kuchyní

Hradec Králové – Radnice v Hradci Králové zruší dvě třetiny školních kuchyní. Vařit se bude jen v osmi, ze kterých se bude jídlo do jednotlivých škol dovážet. Rozhodnutí o změně ale není bez problémů, objevilo se podezření, že činnosti některých náměstků primátora jsou propojeny jak s podnikáním ve stravování, tak s lidmi, kteří pro město nový systém připravují.

Hradec chce do pěti let vařit v osmi kuchyních místo v dosavadních devětadvaceti. Zavedení nového systému uspoří desítky milionů korun, náklady na modernizaci jsou ovšem odhadovány na 123 milionů.

Studii, která doporučuje změny, připravila firma Gama Fobos. Jeden z majitelů této firmy vlastní i CZ Holding, který vaří i ve školách a patří náměstkovi Borisi Hermanovi. Další náměstek Martin Soukup prodal část své firmy Ladislavu Smrčkovi, jenž působí v obou společnostech. To vyvolalo podezření, zda radní nenavrhují změny ve svém zájmu nebo v zájmu svých známých. Takové domněnky ale všichni jmenovaní popírají a Herman oznámil, že odejde z firmy CZ Holding.

Oba náměstci čelili kritice kvůli střetu zájmů také v roce 2004.