Starostové městských částí v Brně chtějí obnovit poplatky z akcí

Brno - Starostové městských částí v Brně si chtějí sami rozhodovat o tom, zda budou vybírat poplatky ze vstupného na kulturní nebo sportovní akce. Odhlasovali to na sněmu starostů. Nyní se v Brně poplatky z kulturních akcí neplatí, o prominutí poplatků ze sportovních akcí mají zastupitelé města rozhodnout v úterý. Někteří zástupci městských částí návrh kritizují, starosta Brna-Černovic Jiří Hladík chce na zasedání předložit jiné usnesení.

Hladík chce navrhnout, aby poplatky z kulturních akcí byly obnoveny a u sportovních akcí se nerušily. Mělo by zůstat na rozhodnutí městské části, jestli poplatek za konkrétní akci vybere, nebo ho promine, řekl.

Někteří politici z městských částí kritizují také to, že návrh na zrušení poplatků z pořádání sportovních akcí je údajně diskriminační. Poplatky podle něj nebudou zrušeny u sportovních akcí, které přitáhnou víc než 20.000 lidí. To prý nahrává městské části Žebětín, na jejímž katastru je Masarykův okruh.

Zastupitelé města zrušili poplatky z kulturních akcí v červnu. Důvodem bylo podle náměstkyně primátora Barbory Javorové mimo jiné to, že poplatky už zrušila mnohá jiná velká města, mezi nimi Plzeň, Ostrava, České Budějovice či Zlín. Starý systém prý navíc znevýhodňoval soukromé organizátory koncertů oproti příspěvkovým organizacím města, které poplatky neplatily. Stávalo se také, že promotéři získali na pořádání akce dotaci od města a pak peníze městské části ve formě poplatků vraceli. Brno údajně kvůli poplatkům přišlo o koncert heavymetalové legendy Iron Maiden. Kapela nakonec koncertovala v Ostravě.