Divadlo Karla Heřmánka v Karlových Varech končí

Karlovy Vary – Radní v Karlových Varech rozhodli, že už neprodlouží nájemní smlouvu Divadlu Bez zábradlí herce Karla Heřmánka. Ten od roku 2004 provozuje i karlovarské divadlo. Město zároveň nepočítá s tím, že by obnovilo domácí profesionální scénu, kterou před třemi lety magistrát zrušil. Jedna z obnovených premiér, kterou do Karlových Varů přivezlo pražské divadlo, je například hra Jakub a jeho pán.

Monika Makkiehová, bývalá náměstkyně primátora Karlových Varů, zdůraznila, že rozhodnutí zrušit profesionální scénu bylo nejen ekonomické, ale že šlo o snahu přilákat do divadla více návštěvníků. Divadlo Bez zábradlí dostává od města ročně dotaci 15 milionů korun. Teď by radní chtěli ušetřit a nabídli 10 milionů. S tím ale Karel Heřmánek nesouhlasí. Tvrdí, že za méně peněz divadlo dělat nelze. Alespoň ne na takové úrovni, na které by ho chtěl provozovat. Radní proto rozhodli, že s Heřmánkem na konci příštího roku smlouvu neobnoví.

Karlovarský magistrát tak založí obecně prospěšnou společnost, která divadlo od roku 2009 povede. Náměstek primátorky pro kulturu Jan Balek tvrdí, že město připraví kvalitní program i bez Heřmánka nebo domácího profesionálního souboru. „Bude to fungovat formou staggiony, kdy se budou nakupovat představení,“ dodal Jan Balek.

Podle samotných herců z Karlových Varů je rušení divadel krok nekulturní a krok, který krajskému městu škodí. Tak se vyjádřila herečka Lucie Domesová. Za vše může právě bývalá náměstkyně Makkiehová, která svým neuváženým rozhodnutím zrušila profesionální scénu v Karlových varech, jak tvrdí herci. Jedinou profesionální scénu v Karlovarském kraji tak má už jen divadlo v Chebu.