Horské areály Jeseníků zaplnili lyžaři

Jeseník - Horská střediska Jeseníků zaplnili podle očekávání na sklonku roku milovníci zimních sportů. Podmínky k lyžování mají ideální, počasí jim díky inverzi přeje, řekl dispečer horské služby Jaroslav Tejnský. V Jeseníkách nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Sesuv lavin ale hrozí jen mimo značené trasy.

V nejvyšších moravskoslezských horách jsou již v provozu všechna známá střediska. Na svazích hor je až 75 centimetrů přírodního sněhu. Největší přírodní sněhová pokrývka je tradičně v lyžařském areálu Ovčárna. Níže položená střediska svahy zasněžila technickým sněhem, kterého je podle Tejnského na sjezdovkách až 45 centimetrů.

Mnohé areály zažívají nápor lyžařů. Vysokou návštěvnost hlásí například střediska Ovčárna, Karlov, Miroslav a Bohemaland. „I u nás je narváno. Na parkovišti, které je plné, je asi 300 aut. Ve středisku může být 2000 až 3000 lidí, což je letošní rekord,“ řekl majitel areálu Kaste v Petříkově František Kaštyl.

Nad výletem do hor nemusejí váhat ani vyznavači běžek. Podle dispečera horské služby mohou využít například upravené stopy na trase Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo.