V centru Hradce Králové vyroste velké obchodní centrum

Hradec Králové - V centru Hradce Králové u malšovického stadionu asi bude velké obchodní a sportovně-zábavní centrum s kancelářemi či hotelem. Lukrativní pozemky pro budoucí centrum patří městu, které nyní bude hledat nejvhodnějšího investora. Vypsání soutěže doporučila v úterý zastupitelům rada města.

Pozemky mají rozlohu přibližně osm hektarů. Žádné jiné tak velké území uvnitř městského okruhu již pro investory k dispozici není. Jako podmínku si město klade, aby se investor podílel na čtyřistamilionové rekonstrukci fotbalového stadionu chystané radnicí. Město také chce, aby budoucí komerční aktivity investora nesly peníze na chod městského druholigového fotbalového klubu.

O území se již investoři podle radnice zajímají. Zájem projevily například firmy Hochtief, J&T a investoři z Nizozemska, Británie, Libanonu a Izraele. „Tři až čtyři investoři mají vážný zájem,“ uvedl náměstek hradeckého primátora Josef Malíř.

Podle stávajícího územního plánu by na dotčených pozemcích mohlo vzniknout asi 25.000 metrů čtverečních obchodních ploch, po změně územního plánu by to mohlo být až 45.000 metrů čtverečních. Pro srovnání: Nedávno otevřený komplex Palladium v centru Prahy má asi 60.000 metrů čtverečních maloobchodních, stravovacích, zábavních a kancelářských ploch.

Soutěž na nejvhodnějšího investora by město chtělo vyhlásit ještě letos. Konkrétní podmínky ještě bude muset schválit zastupitelstvo. Není přitom vyloučeno, že část pozemků by investor koupil a část si pronajal. Nabídky by radnice mohla posuzovat na jaře příštího roku. Již nyní vedení města odmítá případný projekt, který by se podobal halám supermarketů na okrajích měst.

Podobnou soutěží již město v minulosti našlo firmu pro přestavbu Nálepkových kasáren v centru města. Firma Stako nyní kasárna přestavuje na luxusní byty a hotel. Letos v květnu město vybralo investora pro plochu u Koruny nedaleko železničního nádraží. Nový městský blok s obchody, byty, kancelářemi a parkovištěm za asi 1,45 miliardy korun by tam měla postavit slovenská HB Reavis. Soutěž o pozemky u Koruny ale nedávno u soudu napadla izraelská Plaza Centers, která v soutěži neuspěla.