Fakultní nemocnici Brno ubývá kvůli konkurenci dárců krve

Brno - Fakultní nemocnici Brno (FNB) od konce léta ubylo dárců krve. V říjnu začala v Brně působit soukromá společnost, která odebírá krevní plazmu a lidem v náborových letácích slibuje odměnu 500 korun, zatímco nemocnice za krev neplatí. Krevní banka FNM má nyní krve nedostatek a dováží ji z celé republiky, řekla dnes novinářům primářka transfuzního oddělení a krevní banky ve FNB Eva Tesařová.

Chybí hlavně krevní skupiny s negativním Rh faktorem. Dovoz krevních derivátů narostl hlavně v posledních dvou letech a výrazně stoupl v posledních týdnech, řekla.

Až do října počet prvodárců krve fakultní nemocnici rostl, v říjnu se ale trend obrátil. „Dovolím si tvrdit, že sklízíme ovoce Sanaplasmy (soukromé firmy odebírající plazmu),“ řekla manažerka pro dárcovství FNB Marie Dudíková.

Začít dárcům za odběr krve platit FNB nechce. Chce prý zdůrazňovat etický rozměr dárcovství, kdy lidé nezištně mohou pomoci jinému, bezplatné dárcovství je prý také kritériem bezpečnosti. Darovat krev přicházejí lidé, kteří si nejsou vědomi, že by byli nemocní.

Jak dodala Tesařová, nemocnice se dovozu krevních derivátů snaží vyhnout. U krevních složek, které sama vyprodukuje, zná přesně jejich kvalitu. Transportem se navíc může jakost výrobků snížit.

Soukromá společnost odebírající krevní plazmu má na Moravě čtyři nová centra. Odběrové místo podobné brněnskému zprovoznila ve Zlíně a Ostravě, nové se má otevírat v Olomouci. Podle Tesařové mají kolegové ze Zlína a Ostravy podobné zkušenosti - konkurenci placených odběrů plazmy začínají pociťovat.

Na jihu Moravy konkuruje transfuzním oddělením nemocnic také komerční odběrové centrum v Rakousku. Jezdí tam hlavně lidé ze Znojemska. Podle Tesařové v centru dokonce pracují čeští lékaři a sestřičky, kteří jsou schopni se s přeshraničními dárci domluvit.