Obyvatelé Plané nad Lužnicí volají po bankomatu

Planá nad Lužnicí – V Plané nad Lužnicí postrádají místní obyvatelé peněžní automat, který je jinde zcela běžnou záležitostí. Po jeho instalaci volají už několik let a stále marně. Pro finanční hotovost tak musejí dojíždět do Sezimova Ústí nebo do Tábora, který je vzdálen osm kilometrů od Plané. Kdo se nestihne podřídit otevírací době místní banky, má smůlu. Možnost výběru hotovosti z peněžního bankomatu tu místní lidé nemají.

Radnice zhotovila anketu, ve které se ptala, co lidem v tři a půl tisícovém městě nejvíce chybí. Vyzněla jednoznačně – přes 70 procent obyvatel se vyslovilo pro instalaci peněžního bankomatu. Ten předčil i další důležité akce ve městě, jak potvrdil starosta Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek (ODS). Mimo jiné výstavbu koupaliště nebo zbudování cyklostezky.

Bankovní domy požadují většinou vysoké limity transakcí. V případě jejich nesplnění by město muselo provoz bankomatu dotovat. Podle Jiřího Šimánka nastala snaha o minimalizaci nákladů pro obec. „Bereme v potaz nejen počet transakcí, ale také třeba počet obyvatel,“ dodala Pavla Plachá z tiskového odboru České spořitelny v Praze.

Vedení města už oslovilo dva bankovní domy. Pokud se s jedním z nich dohodne, bankomat by tu mohl zkušebně fungovat už počátkem příštího roku. Problém v Plané nad Lužnicí není v kraji ojedinělý. Bankomat chybí například v Bavorově nebo Vlachově Březí, kde navíc nemají ani žádnou pobočku banky.