Starostové na Karlovarsku nejsou spokojeni s novelou financování obcí

Karlovarsko – Starostové i zástupci obecních sdružení na Karlovarsku se shodují, že ani novela o rozpočtovém určení daní neřeší problémy všech malých obcí. Ministerstvo financí naopak tvrdí, že nový systém ekonomiku obcí zlepší.

Starosta Jenišova musel kvůli nedostatku peněz zastavit přípravy víceúčelového hřiště a rekonstrukci kulturního domu, peníze nezbývají ani na opravy hřbitovní zdi. Pokud by příjmy obce rostly stejně rychle jako do roku 2005, získala by na jednoho obyvatele příští rok 12 000 tisíc korun. Ve skutečnosti ale dostane přibližně o 25 % méně. „Tato novela přinese do systému navíc 4,6 miliardy korun a drtivá většina obcí si finančně polepší,“ tvrdí naopak Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí.

O dotace z Evropské unie menší obce žádat nemohou, nemají peníze na projekty ani na povinné spolufinancování. Ještě letos ale začne ministerstvo připravovat nový zákon, na jehož přípravě se podle Ondřeje Jakoba budou podílet i zástupci obecních sdružení a starostové. Nový zákon o rozpočtovém určení daní začne platit nejdříve v roce 2010.