Na Olomoucku nepředstavovaly platby u lékaře problém

Olomouc – Od začátku ledna si každý pacient, který zamíří do ordinace, musí připravit nejméně třicet korun. Poplatky za léčebnou péči vyvolaly v závěru roku mezi lidmi vlnu kritiky. Proti byli i někteří lékaři, obávali se zejména nárůstu administrativy. Například na Olomoucku dnes ale nový systém fungoval bez větších problémů.

V závěru minulého roku nechalo vedení zdravotnického zařízení nainstalovat na nejfrekventovanějších odděleních automaty, jejichž prostřednictvím mohou pacienti poplatek uhradit. Právě obsluha těchto přístrojů je pro řadu lidí zatím nepochopitelná.

Mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant se nechal slyšet, že v nemocnici jsou čtyři automaty, u kterých je většinou někdo z personálu, aby s obsluhou pacientům pomohl. Obavy praktických lékařů z toho, že jim přibude papírování a kvůli tomu se také prodlouží čekací doby, se v Olomouci zatím nenaplnily. Většina praktiků ale v současné době vyčkává, co nový systém přinese, až se časem zaběhne. Podle praktického lékaře Jiřího Plevy to lidé celkem respektují. Pro obě strany je to prý nepříjemné, ale systém zatím bez problémů běží.