V Českých Budějovicích se budou instalovat radary

České Budějovice - Na řidiče v Českých Budějovicích budou od jara dohlížet nové radary. Radnice s pomocí právníků přišla na to, jak může soukromé radary zákonně používat. Zařízení na křižovatkách bude provozovat přímo městská policie. Magistrát pak začne po řidičích vymáhat pokuty.

Deset strategických křižovatek v krajském městě bude nepřetržitě hlídat stejný počet radarů. Řidiče, který pojede příliš rychle nebo na červenou, zařízení vyfotografuje. Magistrát mu pak vyměří pokutu. Podle náměstkyně primátora Ivany Popelové z ODS by měla radarová zařízení mít hlavně prevenční účinek. I podle policistů jsou zařízení pro městský provoz přínosem. „Měla by přispět ke zlepšení kázně řidičů,“ vysvětluje ambice českobudějovické policie její mluvčí Regina Tupá.

Radnice si radary od soukromé firmy pouze pronajme, měsíčně za ně zaplatí deset tisíc korun. „Samotný provoz zařízení má ve své pravomoci městská policie,“ vysvětluje situaci mluvčí firmy Czech radar Jakub Hynek. Tím pádem z celého systému vypadává soukromý subjekt, který by se mohl dostat k údajům, které kamerový systém zachytil, což by bylo protizákonné.

Majitelům těchto zařízení pošle magistrát část peněz ze skutečně vybraných pokut. Výši podílu radní dosud nestanovili. „Nebyla ani uzavřena smlouva, takže si myslím, že je předčasné to zveřejňovat,“ uvádí dále náměstkyně primátora.

Další města čekají s instalací radarů na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ten má určit, zda je snímek ze soukromého radaru důkazem. Loni královéhradecký soud zrušil pokutu pro řidiče s tím, že údaje získané od soukromé firmy nemohou být důkazem pro jeho potrestání. Nejvyšší správní soud by měl v této věci rozhodnout do konce února. Firma Czech radar začne v Českých Budějovicích zařízení instalovat v příštích týdnech. Oficiálně je spustí až prvního dubna.