S výstavbou obchodního centra v Liberci jsou problémy

Liberec - Areál bývalé Textilany v Liberci, který před pěti lety srovnaly se zemí těžké stroje, je stále prázdný. Na začátku října se tu přitom mělo začít stavět jedno z největších obchodních a zábavních center ve městě. Místo toho se objevují informace, že areál je na prodej. Majitel pozemků to odmítá s tím, že jen hledá nového strategického partnera.

Komín dříve věhlasné liberecké textilky se v březnu 2005 řítí k zemi. Na lukrativních pozemcích poblíž centra má vyrůst obří nákupní komplex za 55 milionů eur, tedy za 1,5 miliardy Kč. Uplynuly ale téměř tři roky a pozemky jsou stále prázdné. Podle spoluinvestora nového centra Vladimíra Biharyho se nepodařilo včas udělat územní rozhodnutí.

Plány holandského investora už jednou zpoždění nabraly. V březnu ale ještě sliboval, že se na začátku října začne stavět. „Tentokrát začneme stavět včas,“ ubezpečuje Kučer Kwant z nizozemské investorské společnosti ECC International.

Místo toho se objevují informace, že jsou pozemky na prodej. „Pozemky na prodej zatím nejsou. Hledá se strategický partner, protože původní investor od smlouvy ustoupil,“ vysvětluje Bihary.

V Liberci se současně staví 5 podobných center. Na tomto projektu ale závisí rekonstrukce tramvajové trati do Jablonce nad Nisou. Zhruba dvoukilometrový úsek, včetně přeložky, měl totiž zaplatit právě investor. „Pokud by se záměr nezrealizoval, tramvaj by zůstala na stávající trase a pro dané území by to bylo velmi špatně dopravně zapojitelné,“ říká náměstek primátora Liberce Ivo Palouš.

Původní plány počítají se stovkou obchodů, 20 restauracemi, multikinem, ale například také s kluzištěm. Kvůli vysoké konkurenci ale nyní projekt prochází změnami a majitelé nevylučují, že od některých záměrů upustí.