V Olomouckém kraji jezdí další Regionova

Olomouc - Modernizovanou vlakovou soupravu za jednadvacet milionů korun nasadily České dráhy na trať mezi Olomoucí a Prostějovem. Nové vlaky vznikají kompletní rekonstrukcí starých motorových vozů a v současné době jich už na regionálních tratích po celé České republice jezdí více než čtyřicet.

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem vystřídala modernizovaná vlaková souprava motoráček, který léta přepravoval cestující. Podle zástupce ředitele Českých drah pro Olomoucký kraj Petra Holánka je komfort pro cestující daleko vyšší než v původní motorové jednotce. Regionova má bezbariérový přístup. Nechybí ani pohodlná sedadla a panel, který cestující informuje o názvu příští zastávky.

Cestující si nový vlak nemůžou vynachválit. Nový a moderní je také řídicí systém celé soupravy. „Vůz není třeba objíždět motorovým vozem nebo lokomotivou. Dá se to řídit z řídicího vozu,“ vysvětluje kontrolor vozby Ladislav Půda.

Regionova je v pořadí již čtvrtou v Olomouckém kraji. První dvě jezdí od loňského podzimu mezi Zábřehem a Šumperkem. Třetí České dráhy nasadily na trať mezi Šumperkem a Uničovem. „Poté, co během dvou let proběhne elektrizace trati Zábřeh – Šumperk, počítáme s přesunem další jednotky na tuto trať,“ uvedl Holánek.

Do roku 2010 by měly České dráhy provozovat zhruba stovku modernizovaných vlakových souprav. O nákupu další Regionovy pro Olomoucký kraj zatím České dráhy neuvažují.