Přerovští muzejníci už chystají vánoce

Přerov - Přerovští muzejníci už pomalu začínají oprašovat svůj největší betlém, který mají ve své sbírce. Čítá okolo 130 figurek 30 cm vysokých a každým rokem k němu řezbář Bedřich Zbořil vyrobí další. Právě podle jeho autora mu Muzeum Komenského říká Zbořilův betlém. Letos k světským i církevním výjevům přibyla například dominanta Přerova, kterou je zámecká věž, nebo řemeslníci z přelomu 19. a 20. století.

Sázavský umělec je původním zaměstnáním sklář a vyřezává jen tak pro zábavu. Proto také mají některé postavy doplňky ze skla. Betlém tvoří od roku 1998, kdy muzeu předal prvních 30 figurek. Letos ho doplnil o 13 nových. Nad každou z nich strávil 50 hodin. „Většinou vycházím z mého mládí. Není to úmysl, ale zpětně se mi stalo, že se mi tam pak objeví někdo, kdo mi byl blízký. Objevil jsem tam třeba babičku nebo strejdu,“ říká ke způsobu své práce autor betlému Bedřich Zbořil.

Zbořilův betlém v depozitáři zaujímá tři celé skříně. Aby mohl být jako každoročně vystaven, potřebují některé figurky menší opravy. „Při každém vystavování dojde k menším nedopatřením, takže hned po skončení výstavy vždycky provádíme drobné úpravy. Třeba se ulomí figurka od podstavce a podobně,“ uvádí kurátor výstavy betlémů Michal Chumchal. „Chceme taky do budoucna uvažovat o tom, že by to měla být stálá expozice. Těch figurek je tolik a ten betlém je tak rozsáhlý, že si zaslouží nějakou menší místnost,“ přidává se s názorem ředitel Muzea Komenského v Přerově František Hýbl.

Zbořilův betlém mohou v rámci připravovaných vánočních akcí návštěvníci přerovského zámku vidět už od 1. prosince.