Karlovy Vary chtějí dokončit privatizaci bytů

Karlovy Vary - Poslední velkou privatizaci bytů chystají letos Karlovy Vary. Má jít asi o 500 bytů převážně v panelových domech.Vedení města je hodlá přednostně nabídnout současným nájemníkům.

Na začátku devadesátých let měly Karlovy Vary přibližně 15 tisíc městských bytů. Dnes jich zbývá jen desetina. Z poslední vlny prodeje chce radnice získat až 70 miliónů korun. Letos proto nájemníkům nabídne byty hlavně v panelových domech na sídlištích Růžový vrch a Čankovská. „Cena bytů se bude pohybovat u té bývalé první kategorie 1400 korun za metr čtvereční,“ uvádí k prodeji náměstek karlovarské primátorky Tomáš Hybner. „K tomu se připočítává pozemek, procenta z převodu nemovitostí, takže byt 2+1 může přijít na 100 až 150 tisíc,“ odhaduje majitel realitní kanceláře Jan Koenigstein.

Nové majitele už nebude nic omezovat. Pokud by se z bytu vystěhovali, jeho cena vzroste asi desetinásobně. Realitní makléři ale nepředpokládají, že by v tomto případě lidé byty hromadně prodávali kvůli zisku, tak jak je to v posledních letech zvykem zejména v lázeňské zóně. „Růžový vrch je lokalita, která atraktivní z hlediska nějakého mimořádného území není, cizinci upřednostňují lokalitu od Puppu k Thermalu,“ říká Jan Koenigstein. 

I přes relativně nízké prodejní ceny se radnice už v minulosti setkala s nájemníky, kteří odmítali svůj byt koupit. „Oni mají po dobu deseti let možnost v tomto bytě nadále bydlet. Následně město může s tím bytem jakkoliv dále nakládat, my v tuto chvíli řešíme 25 takových případů,“ naznačuje Tomáš Hybner.

Po letošním prodeji zůstane městu už jen tisícovka bytů, převážně v novostavbách. Lidé v nich platí regulované nájemné od 30 do 60 korun za metr čtvereční.