Bude Orlík bez černých staveb?

České Budějovice – Správci přehrady Orlík chtějí její břehy očistit od černých staveb. Proto zahájili plošné kontroly na březích. Majitele starých hausbótů vyzývají, aby plavidla po letech vrátili na vodu, nebo je odvezli. Ta, která nebudou mít povolení, hodlají vodohospodáři odstranit. Odhadují, že na březích přehrady je až stovka černých staveb.

Staré nefunkční hausbóty, vysloužilé maringotky, zchátralé chatky, to vše by mělo postupně zmizet. „Tato stavba je tady načerno, nemá technické osvědčení, takže majitele vyzveme, aby ji odstranil,“ vyřknul verdikt při pravidelné kontrole břehů přehrady vedoucí pracovník Povodí Vltavy Josef Holubička.

Jinou chatku zase ohrožuje maximální hladina, podle správců povodí by ji měl majitel postavit jinde. „Při vysokých průtocích je chata pod vodou,“ upozorňuje na nevhodnou polohu chatky Tomáš Morávek z říčního dozoru na Orlíku. Nefunkční plavidla a některé maringotky tady stojí asi deset let. Jejich okolí se živelně mění v chatovou osadu. To se nelíbí osloveným starostům. „Chceme, aby to mělo nějaký právní stav, nebo je nutné černé stavby zlikvidovat a vyčistit břehy,“ říká rezolutně starosta Kostelce nad Vltavou Karel Pecka.

Vodohospodáři dali vlastníkům půlroční ultimátum. Pokud si nevyřídí potřebná povolení, začnou na ně podávat žaloby. „Když se nepřihlásí, budeme se snažit je odstranit jako věci opuštěné,“ naznačuje možný postup mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová. Pomocnou ruku už nabídli správcům povodí zástupci Kostelce nad Vltavou. „Poskytneme jim objekt, kde budou tyto maringotky-hausbóty umístěny,“ doplnil starosta Pecka.

Pracovníci povodí podobně postupovali letos na jaře na Lipně. Z břehu ale zmizela jen část plavidel a přístřešků. Někteří majitelé na výzvy vůbec nereagovali. „Pouze odstranili některé stavby na břehu jezera. Je to pro nás velký problém,“ přiznává starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Vodohospodáři předpokládají, že tyto přístřešky a nefunkční hausbóty začnou odstraňovat z břehů příští rok v květnu.