Nácviku záchrany pasažérů z letadla se zúčastnily stovky lidí

Karlovy Vary - V Karlových Varech začalo největší cvičení záchranářů. Účastní se ho téměř 600 lidí. Za nácvik záchrany pasažérů z havarovaného letadla zaplatí kraj téměř čtvrt milionu korun.

Zatímco před deseti lety odbavilo karlovarské letiště za rok 7,5 tisíce cestujících, letos jich bylo už 60 tisíc. Před čtrnácti dny museli záchranáři na letišti pomáhat při malé nehodě. Kvůli nárůstu dopravy jsou cvičení povinná. „Je potřeba zapojit strašně moc různých subjektů od záchranářů po vyšetřovací týmy a zajistit jejich součinnost,“ říká náměstek ředitele hasičů Karlovarského kraje Oldřich Volf.

Hasiči, policisté, vedení kraje i zdravotníci se shodují, že by havárii dopravního letadla se stošedesáti cestujícími zvládli. Podle ředitele záchranné služby by se ale situace mohla zkomplikovat, kdyby letadlo havarovalo například v době svátků nebo dovolených. Na rozdíl od hasičů ředitel záchranné služby nemůže nařizovat lékařům, aby drželi pohotovosti nebo neodjížděli na dovolenou. „Teoreticky se může stát, že menší počet sil a prostředků k nasazení,“ vysvětluje ředitel záchranné služby Karlovarského kraje Ivo Tukinsky.

Podle něj je problém v tom, že podmínky, za kterých pracují zdravotníci, upravuje 30let stará vyhláška. Ministerstvo zdravotnictví už připravuje nový zákon i další změny pravidel. „Je třeba řešit možnost upravit pracovní dobu na základě dohody zaměstnance a zaměstnavatele. O to se snažíme změnou zákoníku prace, ale zatím jsme nenalezli žádnou podporu o odborářů,“ uvedl mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Celkem dvanáct institucí a krizový štáb budou tři dny jednat a cvičně rozhodovat. V sobotu večer přistane na karlovarském letišti velké dopravní letadlo i s figuranty. V té chvíli prověří své dovednosti hasiči i lékaři na přistávací ploše.