Plyn v plzeňské části Skvrňany není a nebude

Plzeň - Obyvatelé starých Skvrňan v Plzni mají problémy s vytápěním. I když žijí ve městě, nemají přípojky ani na teplovod, ani na plyn, přestože o ně už mnoho let žádají. Musí topit proti své vůli jen uhlím a nesouhlasí s tím, že by měli v budoucnu platit ekologickou daň.

Dívají se z oken přímo na teplárnu, desítky let žádají o plynovou přípojku, ale stejně musí topit uhlím. Bydlí v Plzni jen několik minut od centra, ale připadají si jako na zapadlé vsi. Vytápění uhlím lidem vadí z mnoha důvodů. Kouř, prach v bytech a práce s přikládáním. Navíc je časem čeká i ekologická daň. Ta se podle obyvatel promítne i do samotného uhlí.

Teplárna i plynárna argumentují stejně. Přípojky do třiceti domů by se jim nevyplatily. „Plynofikace lokality vyžaduje nákladné, technicky velmi komplikované řešení, které je pro nás za současné situace neefektivní,“ vysvětluje mluvčí Západočeské plynárenské Simona Hladíková. Vedoucí distribuce tepla z Plzeňské plynárenské dodává: „Severní strana je v demoličním pásmu, je otázkou investic, které se do toho musí vložit.“

Jenže demoliční pásmo je tu od šedesátých let a bourání se stále oddaluje na neurčito. Lidé v domech zestárli a nic se tu v dohledné době stavět nemá. Podle jednoho z obyvatele plzeňské části jsou místní v takové situaci, že neví, co dělat.

Lidé nemohou ve Skvrňanech přejít ani na elektrické vytápění, protože přívody nevyhovují a bylo by to pro ně příliš drahé. Musí zůstat u uhlí.