Turnovské kulturní centrum nemá peníze na vybavení

Turnov - Už za měsíc bude dokončené kulturní centrum Střelnice v Turnově. Otevření se ale hned tak nedočká. Městu totiž chybí 20 milionů na vnitřní vybavení.

Dva společenské sály, klubovny, zázemí pro místní spolky - to všechno zatím v Turnově chybí. A ještě nějakou dobu bude. Stavba Střelnice už sice finišuje - po dostavbě tam ale budou jen holé zdi. Na nábytek nejsou peníze a nejen na něj. „Také na zvukovou a osvětlovací techniku, informační systémy a výstavní mobiliář,“ uvádí příklady chybějícího vybavení starostka Turnova Hana Maierová.

Na vybavení potřebuje město 20 milionů korun. Stavba Střelnice je přitom už teď o třetinu dražší, než se původně počítalo. „Stavba nebyla šťastně nastartovaná a zkalkulovaná, takže důsledky město někde pocítí,“ říká místostarosta Jaromír Pekař.

Původně měl stavbu Střelnice z valné většiny zaplatit turnovský mecenáš Bohuslav Horáček, po jeho smrti ale přítok peněz ustal a radnice se dostala do problémů. Aby se vůbec dokončila hrubá stavba, muselo si teď vzít město úvěr. Podle obyvatel Turnova by se měla stavba dokončit, i když stála hodně peněz a město se kvůli ní zadlužilo.

Výstavbou Střelnice se svého času zabývala i policie. Kontrolní komisi města se nezdály údaje ve stavebním deníku, chyběly podle ní některé faktury a podobně. Policie ale vyšetřování zastavila. Podle ní se na zakázce nikdo neobohatil. Tisková mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR v Semile Soňa Šídová vysvětluje: „Nepodařilo se zjistit, že by oznámení, které policie přijala, proti někomu konkrétnímu směřovalo.“

I přes zatím nevyřešené financování vnitřního vybavení radnice stále věří, že Střelnice otevře příští podzim, tedy rok po původně plánovaném termínu.