Rozšíření řeky přinese větší bezpečnost obyvatelům Veselí nad Lužnicí

Veselí nad Lužnicí – Městu Veselí nad Lužnicí svitla naděje, že bude lépe chráněno před velkou vodou. Pozemky na levém břehu Lužnice koupila těžební společnost. Pokud začne těžit písek, rozšíří koryto řeky, které tak pojme více vody. Vybagrování písku u řeky je pro místní dobrou zprávou. Shodují se ale v tom, že je třeba rozšířit i koryto řeky přímo ve městě.

„Dokud se nerozšíří soutok Lužnice s Nežárkou, kde je hrdlo, a voda nebude mít jak odtékat, tak tam vzadu to moc velký efekt mít nebude,“ vyjádřil se obyvatel Veselí nad Lužnicí Stanislav Vrkoč. Na rozšíření řeky a výstavbu protipovodňových stěn radnice peníze nemá. Potřebovala by přes 160 milionů korun. Už řadu let žádá stát, prozatím však marně. Jaromír Novák (ČSSD), starosta Veselí nad Lužnicí, potvrdil, že do dnešního dne nemá vůbec žádné vyrozumění.

Vedení radnice proto vítá záměr firmy, která od státu koupila pozemky u Lužnice na okraji města a chce tu začít těžit písek. „V rámci opatření proti povodni je v této lokalitě projektován záchytný poldr,“ dodal vedoucí marketingu HC Česká republika Miroslav Příkopa. Prostor po těžbě by tak mohl v případě záplav fungovat jako nádrž na přebytkovou vodu. Jaromír Novák doplnil, že by to mohlo napomoci k odtoku z města.

O tom, zda stát městu na protipovodňová opatření peníze přidělí, se rozhodne až na podzim. V případě, že je město dostane, začne s výstavbou počátkem příštího roku. V roce 2002 způsobila ve Veselí velká voda škody za 890 milionů korun. O čtyři roky později pak za 200 milionů.