Dostane hradecká radnice peníze za nedostavěné varhany zpět?

Hradec Králové – Magistrát v Hradci Králové neuhlídal šest milionů korun, které poslal Nadačnímu fondu kulturního dědictví českých a moravských varhan. Objednal u něj nástroj, ale poté, co se zjistilo, že stavba vázne, chtěl peníze zpět. Fond měl v říjnu vrátit první milion. Peníze neposlal.

Kdo za to může? Hradecká radnice pátrá, kdo měl kontrolovat využití šesti milionů korun, které poslala nadačnímu fondu na stavbu varhan pro filharmonii. Když zjistila, že peníze jsou spotřebované a rozestavěnost nástroje tomu zdaleka neodpovídá, vyzvala fond, aby peníze vrátil. Do 25. října měla dostat první milion.

Martin Soukup (ODS), náměstek primátora Hradce Králové, záležitost hodnotí jako selhání kontrolních mechanismů v celém procesu. Varhanář z Prostějova Vladimír Grygar s manželkou Evou, předsedkyní správní rady fondu, v září slíbili, že 6 milionů Hradci Králové do konce ledna ve splátkách vrátí. To potvrdila i Eva Grygarová.

„Je to taková hvězdička na konci tunelu,“ konstatoval primátor Hradce Králové Otakar Divíšek (ODS). Hvězdička naděje pohasíná, tunel zůstává. Po nezaplacení první splátky Hradec vyzve Grygarovi, aby ihned vrátili celý dluh. Politickou odpovědnost přiznal náměstek pro kulturu Martin Soukup (ODS). Chtěl rezignovat, ale zastupitelé mu vyslovili důvěru. Za spoluodpovědného označil ředitele filharmonie.

„Odpovědný je alespoň částečně – jezdil na kontroly, i když argumentuje tím, že pouze kontroloval, jak nástroj vypadá. Právě proto si musel všimnout, že se tam nic neděje,“ dodal Martin Soukup. Václav Derner, ředitel Filharmonie Hradce Králové, se vyjádřil, že v tomto případě žádnou odpovědnost nenese.

Ředitel filharmonie řekl, že chybu vidí na straně radnice, která varhany objednala a měla využití veřejných peněz lépe kontrolovat. Případ vyšetřuje policie. Také kontrolní odbor radnice hledá viníky a podle náměstka Soukupa by do dvou měsíců měl konkrétně odpovědět.