Blíží se zánik Labské boudy?

Hradec Králové - Správa Krkonošského národního parku se rozhodla koupit a zbourat Labskou boudu. Současný majitel jí nabízí za třiačtyřicet milionů korun. Pro ochranáře je to jedinečná příležitost, aby se tak této "betonové hory" zbavili.

Podle plánu krkonošských ochranářů by v budoucnu Labská bouda měla zůstat pouze na fotografiích. Jak říkají, stavba leží v samotném srdci nejpřísněji střežené zóny národního parku a dělá zde jenom ostudu. „Ten objekt je tam nevhodný, znehodnocuje území 1. zóny a tak, jak je nabízen realitní kanceláří, je nepřijatelné pro Správu Krkonošského národního parku,“ vysvětluje rozhodnutí ředitel KRNAP Jiří Novák

Budova se 159 lůžky na hřebenech hor vyrostla v první polovině sedmdesátých let nedaleko místa původní vyhořelé Labské boudy. V nedávné anketě jí lidé označili za jednu z nejméně povedených staveb Královéhradeckého kraje. Náklady na její zbourání by se podle odhadu odborníků mohly vyšplhat až na 100 milionů korun. Správa národního parku už o svém plánu informovala ministerstvo životního prostředí. Chce znát jeho názor a hlavně potřebuje peníze. „Ministerstvo životního prostředí zatím tento nápad zvažuje, otázkou je, zda je vhodné, aby státní finance byly investovány do takového zařízení,“ poněkud rezervovaně říká mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

„Nedomníváme se, že by to veřejnost vnímala jako mrhání penězi. Veřejnost si naopak myslí, že tento socialistický hotel je téměř přežitý,“ tvrdí mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Horská služba se však na Labskou boudu dívá jinak než ochranáři. Pro ni je to stavba, kde můžou najít pomoc lidé v nouzi. „Z pohledu horské služby by bylo dobré, aby tady nějaký objekt byl,“ domnívá se Pavel Jirsa z Horské služby Krkonoše. Podle Správy Krkonošského národního parku by Labskou boudu mohl v budoucnu nahradit nějaký menší přístřešek pro turisty.