Kněžice získaly Evropskou cenu za energetickou efektivnost

Kněžice - Obec Kněžice na Nymbursku získala jako první v České republice prestižní Evropskou cenu za energetickou efektivnost. Komise ocenila, co dělá obec pro zlepšení životního prostředí.

Malá obec Kněžice začala před šesti lety s velkým projektem – vyrobí si sama elektřinu, teplo a teplou vodu. V obci postavili kotelnu na biomasu a bioplynovou stanici.

„Množství tepla, které naši obyvatelé spotřebují, dokážeme pokrýt z centrální výtopny,“ pochvaluje si starosta Kněžic Milan Kazda. Auditor projektu Pavel Kárník dodává: „Komise ohodnotila především kvalitu projektu a jeho realizaci v krátkém časovém úseku.“

Podle starosty se v obci zlepšilo životní prostředí, protože ubylo čmoudících komínů. V bioplynové stanici zpracovávají zemědělský a potravinářský odpad nebo obsahy septiků, v kotelně spalují dřevní štěpku a slámu. „My jsme před třemi lety naseli 38 hektarů energetického šťovíku,“ říká soukromý zemědělec Kamil Soukup.

Na kotelnu a stanici se připojilo 90% obyvatel obce. Podle obyvatel je to daleko pohodlnější než v minulosti. „V případě, že by naši obyvatelé topili uhlím, byla by cena srovnatelná s topením přes centrální kotelnu,“ uvádí Kazda. Jak výhodné bude připojení na kotelnu, ukáží další léta.

Spoluautor projektu z Vysoké školy ekonomické Petr Štěpánek dodává: „Obec bude schopná provozovat zařízení a garantovat dlouhodobě cenu odběratelům. Kdyby topili dřevem, museli by spoléhat na to, co udělá cena na trhu.“ Výstavba kotelny a stanice stála 130 milionů korun. Větší část získala obec z dotace Evropské unie a z fondu životního prostředí. Na zbytek si vzala úvěr.