Zámek na Českokrumlovsku zachrání soukromý majitel

Omleničky - Zámeček v Omleničkách na Českokrumlovsku ze 17. století se zřejmě podaří zachránit. Projevil o něj zájem soukromý majitel. Ten chce zámku navrátit jeho zašlou slávu a vytvořit z něj kulturně společenské centrum. Objekt je nyní v dezolátním stavu a hrozí jeho zřícení.

Nosné zdi podepírají železné traverzy, chybějí okna, opadává omítka i tašky ze střechy. Místní lidé už přestali věřit, že by se zámek uprostřed obce podařilo ještě zachránit.

Podle obyvatelky obce, Jany Nováčkové, se s objektem nic nedělá a jen chátrá. Další místní, Jitka Kováčová, si myslí, že by bylo dobré objekt zbourat celý. Hrozí, že by pod návalem sněhu mohl spadnout.

Po rozpadu zemědělského družstva, které zámek spravovalo, se o rozsáhlý objekt nikdo nestaral. Chátrá již několik desítek let. Nyní se stal nebezpečný pro auta, která kolem jezdí, i pro chodce. „Skutečně se stalo, že v roce 2006 spadlo kus střechy na přilehlou silnici. Naštěstí se nic nepřihodilo,“ dodává starosta Omleniček Karel Holub.

Ještě před dvěma měsíci se o zámek, který je zapsaný na seznamu kulturních památek, ucházeli dva zájemci. Ti ale nakonec od projektu rychle ustoupili. Nyní již objekt ze 17. století svého nového majitele má. „Chtěli jsme, aby ten zámeček dostal takový význam, jaký má,“ vysvětluje nový majitel zámku Ladislav Vonášek.

Vlastník má se zámkem velkolepé plány. V průběhu dvaceti let tu chce proinvestovat sto milionů korun. Kulturní společenské centrum by pak mělo sloužit nejen místním lidem, ale všem návštěvníkům jižních Čech. Nový majitel chce s opravami začít co nejdříve. Podle něj by ještě do konce tohoto roku mohl v zámku začít fungovat jezdecký klub.