Městu Loket hrozí vyvlastnění pozemků

Loket - Město Loket už rok odmítá prodat pozemky ke stavbě rychlostní silnice z Karlových Varů do Chebu za státem určenou cenu. Vedení města se zdá cena příliš nízká. Ředitelství silnic a dálnic ČR hrozí vyvlastněním pozemků.

Před čtyřmi lety nám platil stát za metr čtvereční pozemku pro stavbu silnice 150 korun. Od té doby jejich hodnota vzrostla, stát ale nabízí o třetinu méně. Starosta Lokte Jan Hlavsa se zlobí a svoji neústupnost logicky obhajuje: „Já v tuhle chvíli těžko mohu kývnout na nějaký úřední předpis. Já jsem tady v pozici starosty, který má hájit zájmy města.“

Ředitelství silnic a dálnic ČR se pokouší pro cenu na výkup loketských pozemků získat výjimku od ministerstva financí. To se ale nelíbí starostovi v sousedním Novém Sedle, které se zavázalo prodat pozemky za státem stanovenou cenu. „Ono mít v kase třeba 4 miliony nebo osm je dosti zásadní a určitě by to vyvolalo mezi lidmi emoce,“ obává se starosta David Cervan. Toho se ostatně obává i Ředitelství silnic a dálnic ČR, protože stejné problémy by mohly nastat při výkupech pozemků pro další silniční stavby.

Druhou nabídku připravuje pro Loket Ředitelství silnic a dálnic ČR podle znaleckých posudků. Návrh, který by převyšoval 80 korun za metr čtvereční pozemku, ale musí odsouhlasit ministerstvo financí. „V případě, že ani město Loket ani ministerstvo financí nebudou souhlasit, budeme nuceni se uchýlit k vyvlastnění pozemků,“ naznačuje jeho mluvčí Martina Vápeníková.

Pokud Loket ze svých požadavků neustoupí, může se dál bránit u soudu, tvrdí nezávislý právník Martin Tocik. „Je-li obvyklá cena 150 korun, tak není možné, aby vyvlastňovatel nabízel 100 korun. To nemůže uspět,“ domnívá se právník.

Stavební firmy by měly dokončit silnici z Chebu do Karlových Varů v roce 2010. Podle Martiny Vápeníkové by však případné vyvlastňování pozemků mohlo termín dokončení rychlostní silnice ohrozit.