Hasiči v Ostravě nacvičovali únik nebezpečného plynu

Ostrava - Únik koksárenského plynu při vážné nehodě na plynojemu v ostravské koksovně Jan Šverma. To byl námět taktického cvičení Integrovaného záchranného systému Moravskoslezského kraje, které prověřilo i fungování sirén varujících před nebezpečím obyvatele v okolí podniku. Cvičení se zúčastnilo několik desítek záchranářů.

Výstražné majáky a houkající sirény hasičských vozů. Tak to dopoledne vypadalo před koksovnou Jan Šverma v Ostravě. Záchranáři přijeli k závažné havárii tamního plynojemu, ze kterého se začal šířit koksárenský plyn. Nebezpečný únik plynu ohlásil podnik centru tísňového volání v 9 hodin. První záchranné vozy byly na místě během deseti minut.

Naštěstí však nešlo o skutečnou událost, ale pouze o simulaci havárie, která měla prověřit spolupráci všech složek Integrovaného záchranného systému Moravskoslezského kraje. „Je to podle Kutuzovovy staré zásady - těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Je opravdu třeba pravidelně trénovat, aby hasiči v případě havárie přijeli na místo a měli to jako naprostou rutinu. Aby nemuseli teprve tam přemýšlet o tom, co mají dělat a jak to mají dělat,“ vysvětluje smysl cvičení Petr Faster z Centra tísňového volání Ostrava.

Záchranáři mají v kraji vytypováno několik podniků s výrobou, která může být pro okolí nebezpečná, a právě v nich zásahy při simulovaných haváriích trénují nejčastěji. Dnešní cvičení trvalo asi půldruhé hodiny.