Odborníci považují silnici E55 za nebezpečnou

České Budějovice - Silnici E55 na jihu Čech od hranic s Rakouskem až do Tábora považují odborníci na dopravu za nebezpečnou. Ročně se zde stanou stovky dopravních nehod. Podle policistů má silnice velké výškové rozdíly a nevhodně vedené zatáčky. Situaci podle vedení Jihočeského kraje vyřeší pouze dostavba dálnice D3.

Dnešní dopoledne likvidovali záchranáři dopravní nehodu na silnici E55 u Kamenného Újezdu na Českobudějovicku. Na tomto úseku silnice první třídy jsou nehody téměř na denním pořádku. „Na těchto zdánlivě přehledných úsecích řidiči riskují a nedodržují stanovenou rychlost,“ potvrzuje smutný fakt mluvčí policie Jihočeského kraje Mirka Čapková. Dnešní hrozivě vypadající nehoda se naštěstí obešla bez vážného zranění. Podobné ale většinou končí tragicky. Problémových míst na mezinárodní silnici E55 z Dolního Dvořiště do Tábora je celá řada.

„Jedná se o nevyhovující komunikaci, na níž jsou patrné značné výškové rozdíly, nepřehledné zatáčky i vzrostlé stromy,“ uvádí Čapková. Podle vedení Jihočeského kraje existuje jediné řešení: „Určitě by to bylo urychlené dobudování silničních tahů dálnice D3. To znamená Tábor - České Budějovice a Tábor – Praha,“ vysvětluje hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník.

Odborníci na dopravu se shodují v tom, že dostavbou dálnice i rychlostní silnice R3 by se počet dopravních nehod na jihu Čech výrazně snížil. Od počátku roku řešili jihočeští policisté přes devět tisíc dopravních nehod. Při nich přišlo o život 77 lidí.