Plzeň chce postavit severojižní průtah

Plzeň - Plzeňský magistrát chce postavit severojižní průtah. Úředníci se domnívají, že po dokončení obchvatu i tato silnice ulehčí městské dopravě. Již po několikáté se ale jeho trasa mění. Projekt radnice však ostře napadají ekologická i občanská sdružení. Tvrdí, že průtah není řešením dopravní situace a městu spíše uškodí. Podle nich by městu pomohla výstavba západního okruhu.

Před několika měsíci protesty obyvatel přinutily úředníky magistrátu, aby znovu zasedli za stůl a trasu průtahu přepracovali. Průtah měl vést Husovou a Kotkovou ulicí. To by ale znamenalo demolici obytných domů. Bourání se radnice chtěla vyhnout tím, že by velká část průtahu vedla areálem Škodovky. Tento návrh již ale také neplatí. Technický náměstek primátora Jiří Uhlík vysvětluje: „Kdybychom stavěli průtah Škodovkou, zničili bychom její vlečkové a železniční hospodářství. Škodovka by musela své výrobky přenakládat na kamiony, a tak by se zvýšil provoz ve městě.“ Radnice se tedy opět vrací k původnímu plánu. Průtah zřejmě povede přes některé ulice a v nich se budou muset některé obytné domy zbourat. Nájemníci to odmítají. Radnice jim ale slibuje, že se o ně postará. Jiří Uhlík ujišťuje: „Myslíme si, že by došlo k demolici maximálně jednoho nebo dvou domů. Samozřejmě, že o nájemníky v městských bytech se postaráme a nabídneme jim jiné bydlení.“

Ekologická i občanská sdružení tvrdí, že průtah není řešením dopravní situace a městu spíše uškodí. Kudy konečná trasa průtahu povede, zatím není jasné. Radnice si nechává zpracovat novou projektovou studii, která by měla navrhnout tu nejlepší variantu. Úředníci jsou přesvědčeni, že po dokončení obchvatu tato silnice městské dopravě opravdu ulehčí.