Nový obchvat Sokolova odvede z města nákladní dopravu na Kraslice

Sokolov - Nový obchvat Sokolova, který byl dnes otevřen po roce od zahájení stavby, odvede z města část nákladní dopravy směřující na Kraslice. Investorem akce za zhruba 140 milionů korun bylo ministerstvo financí. Zhruba čtyři kilometry dlouhý úsek nové silnice vznikl jako součást koncepce odstraňování ekologických škod vzniklých při těžbě hnědého uhlí. Dokončenou komunikaci převezme do své správy Karlovarský kraj. ČTK o tom informovala mluvčí kraje Andrea Bocková.

Kromě vlastních nákladů na vybudování obchvatu si dalších 14,5 milionu korun vyžádala příprava stavby a výkup pozemků. Podstatná část trasy je však vedena po území dotčeným v minulosti povrchovou těžbou hnědého uhlí. Trasa obchvatu mezi obcemi Královské Poříčí, Sokolov a Svatava vede přímo po hraně lomů Jiří a Družba těžební firmy Sokolovská uhelná. „Na hlavní trasu je na dvou místech napojeno Královské Poříčí. V Sokolově silnice ústí v Kraslické ulici na konci města,“ uvedla Bocková.

Na revitalizovaném území vznikla při stavbě obchvatu dvouproudová silnice včetně navazujících komunikací. Součástí akce byla také výstavba tří nových mostů, jednoho podchodu pro pěší, lávky pro parovod a chodníků. „Obchvat je jen dílčí částí toho, co město ve spolupráci s krajem připravuje. Důležité je i chystané napojení chemických závodů. Chemikálie se potom nebudou vozit přes město. Nejdůležitější bude stavba západního obchvatu, který odvede tranzitní dopravu přes Jižní lom,“ uvedl sokolovský starosta Karel Jakobec.

Dokončení obchvatu na Kraslice je podle náměstka hejtmana Jana Zborníka jen první etapou rozsáhlého projektu, jenž je třeba realizovat v příštích letech. Na obchvat bude připojena chemička, což představuje náklady kolem 140 milionů korun. Dalších 480 až 600 milionů korun by měla podle předběžných odhadů stát stavba zbývající části komunikace kolem Svatavy ve směru k budoucí rekreační oblasti Medard. Obě akce se už připravují a stavět by se mohlo do dvou let. O investorovi ještě není rozhodnuto.

S obchvatem do Kraslic je velmi spokojený i starosta Královského Poříčí Ivan Stefan. Obcí si delší čas krátily cestu na Kraslice desítky nákladních automobilů. Aby byla spokojenost stoprocentní, je však třeba ještě dokončit připojení chemických závodů. Obec potřebuje i sjezd z obchvatu k historickému statku Bernard, který je po rekonstrukci kulturním a společenským centrem regionu. „Podklady už jsou připraveny, záleží na penězích. Ale tato stavba by tak finančně náročná být neměla,“ dodal Stefan.

Obchvat Sokolova na Kraslice postavilo sdružení Sokolov - Královské Poříčí. Vedoucím účastníkem sdružení byla společnost Geosan Group. Dalšími účastníky sdružení pak byly firmy Geosan dopravní stavby a JHP.