O kulturní domy není zájem

Písek - Řada jihočeských měst a obcí řeší otázku, co s kulturními domy. Do jejich oprav investovaly miliony, teď ale marně shánějí provozovatele. Ti shodně říkají, že je provoz takových domů příliš drahý. Jen v Písku vypověděl smlouvu už třetí nájemce v průběhu dvou let.

V roce 2005 se s velkou slávou otevřel pro veřejnost nově zrekonstruovaný kulturní dům na pravém břehu Otavy v Písku. Pro mnohé to znamenalo rozšíření kulturní nabídky. Už tři nájemci ale vypověděli městu smlouvu. Ten poslední před několika dny. „Výpověď pana Chvala přišla v momentě, kdy to nikdo nečekal,“ neskrývá překvapení tisková mluvčí Městského úřadu v Písku Jindřiška Váverková. „Zásadní důvody byly osobní a teď bych se k tomu nechtěl vyjadřovat,“ říká bývalý nájemce kulturního domu Petr Chval.

Ještě v prosinci se zdálo, že kulturních akcí v zařízení přibude. Teď ale mají radní výpověď na stole. Místní neskrývají obavy, že kulturní dům opravený za 170 milionů korun začne opět chátrat. „Je třeba, aby tady něco bylo. Tady v Písku moc kulturních akcí není,“ charakterizuje situaci ve městě jedna z obyvatelek Stanislava Lenkerová. „V úvahu přicházejí dvě řešení. Buď dům provozovat vlastními silami, nebo vypsat nové výběrové řízení,“ naznačuje možnosti řešení Jindřiška Váverková.

Ani kulturní dům Střelnice v Táboře nikdo nechce. Po dvaceti letech chátrání se dočkal rekonstrukce za 90 milionů korun. Jeho znovu nabytá sláva ale pohasíná. V provozu byl pár měsíců.V polovině prosince dal jeho nájemce rovněž výpověď. „Hlavní důvod je vysoký nájem,“ říká otevřeně bývalý nájemce Střelnice Patrik Fiala.

Problém, co s kulturními domy, řeší i mnohá další jihočeská města. Jejich vedení se shodují v tom, že je snadnější sehnat peníze na rekonstrukci, než toho, kdo by je provozoval.