Drogový průzkum na jesenických školách je alarmující

Jeseník - Téměř 60 procent teenagerů z Jesenicka má zkušenost s drogami. Takový je výsledek průzkumu, který během loňska provedlo na zdejších základních i středních školách Kontaktní centrum pro narkomany Darmoděj. Každý třetí v dotazníku navíc uvedl, že by nabídku zkusit návykovou látku neodmítl.

K-centrum Darmoděj má za sebou 60 besed na školách. Jejich úkolem bylo mimo jiné zmapovat, jaké mají náctiletí zkušenosti s drogami. Dotazník vyplnilo téměř 600 z nich a závěry jsou nečekané. „Tato oblast je izolovaná a odlehlá. Proto je tady ideální prostředí pro vznik sociopatologických jevů,“ říká předseda Občanského sdružení Darmoděj Josef Vondra. „Já v tuto chvíli nedokážu říct, nakolik se lze spolehnout na validitu těchto výsledků. Kdyby to tak bylo, bylo by to velmi varovné,“ přiznává místostarosta Jeseníku Jiří Stáňa.

Velký počet je i teenagerů, kterým drogu už někdo nabídl - 64 %. Skoro každý zná ve svém okolí osobu, která omamnou látku vyzkoušela nebo je na ní závislá. A proč podle mladých lidé s drogami začínají? Utíkají před problémy, nudí se a nebo jsou zvědaví.„Ke drogám mě přivedli kamarádi na základní škole. Zkusil jsem marihuanu a dva roky ji užíval. Zkoušel jsem i hašiš, ale nic do života mi to nedalo, takže to teď už nepotřebuji,“ uvádí jeden z účastníků průzkumu. „Já jsem byla párkrát na nějaké párty, kde se konzumoval alkohol, a tam jsem zkoušela kouřit trávu,“ doplňuje jiný. „S drogami jsem neměla žádnou zkušenost a ani se na to nechystám,“ zapřísahá se další.

Aby se věk dětí experimentujících s drogami stále nesnižoval, je potřeba více prevence, zdůrazňuje Josef Vondrka. Občanské sdružení Darmoděj proto už loni otevřelo nízkoprahový klub pro děti Čtyřlístek. Ten se právě v těchto dnech přestěhoval do nového a to znamená, že nabídne i více služeb. „Úkolem je mladým lidem ukázat cestu, kudy jít správně životem a zabránit tak asociálním jevům ve společnosti,“ je přesvědčena vedoucí Čtyřlístku Kateřina Kahánková.

Mezi nejvíce ohrožené oblasti patří Javornicko a Zlatohorsko. Žije tam nejvíce mladistvých, kteří si nitrožilně aplikují drogy. Nízkoprahová centra zde ale chybí.