Terezín předloží vládě do konce roku plán, jak oživit město

Terezín - Terezínská radnice do konce roku pro vládu vypracuje materiál, v němž navrhne, co udělat s osmi prázdnými komplexy s množstvím budov, které ve městě zůstaly po odchodu armády. Město se na tom dohodlo s místopředsedou vlády Alexandrem Vondrou.

Podle starostky Růženy Čechové chce Terezín zaplatit předprojektovou dokumentaci, aby byly objekty připraveny pro instituce, případně další investory. Dva komplexy, Hannoverská kasárna a Kavalír, již mají záchranu téměř jistou. V prvním z nich se má usídlit archiv bezpečnostních služeb, v druhém Ústecký kraj plánuje zřídit kulturní středisko se zaměřením na holocaust.

Čechová doufá, že o prázdné objekty budou mít zájem i další státní instituce, například ministerstvo obrany. Podle Vondrovy asistentky Evy Břeňové by se na jaře příštího roku mohlo v Terezíně uskutečnit výjezdní zasedání vlády, na kterém by se problematika města projednala. Vondra letos v srpnu řekl, že by do Terezína chtěl pozvat i místopředsedkyni Evropské komise Margot Wallströmovou, která v minulosti slíbila s obnovou města pomoci.

Původní plán vlády, města i evropské komise počítal s tím, že z Terezína vznikne univerzitní město. Vláda se ale od projektu rozhodla v létě ustoupit, protože se ukázal jako nereálný. Problémem bylo i zhruba 13 miliard korun, které vybudování kampusu mělo stát. Podle Čechové počítá rodící se plán na obnovu města s asi 17 menšími projekty.