Před karlovarským magistrátem se znovu demonstrovalo

Karlovy Vary – Rozzlobení lidé znovu demonstrovali před karlovarským magistrátem. Chtějí stále to samé – rezignaci vedení města. Demonstranti obviňují radní z korupce a policii z nečinnosti. Zástupci města i policie takové argumenty odmítají. Organizátoři demonstrací tvrdí, že zmanipulovaným výběrovým řízením na stavbu multifunkční haly a nevýhodným prodejem městských domů připravili radní město o stovky milionů korun.

Jiří Kotek (SNK ED), opoziční zastupitel Karlovy Vary, se vyjádřil, že do dneška nebyl potrestán nikdo, policie nezasáhla. Prodejem městských domů v centru lázní se policie zabývá od dubna loňského roku. V létě kriminalisté začali prověřovat také přípravu výběrového řízení na stavbu multifunkční haly. V obou případech protikorupční policisté zahájili trestní řízení.

„To znamená, že některé skutečnosti, které byly získány na základě trestního oznámení, nasvědčují tomu, že ke spáchání trestného činu mohlo dojít,“ prohlásil mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek. Podle mluvčího policisté případ stále prošetřují a není jasné, jestli někoho obviní.

Tomáš Hybner (ČSSD), náměstek primátorky Karlových Varů, potvrdil, že jednotliví radní i vedení chodí na výslechy. Zástupci radnice odmítají, že by porušili zákon. Loni v září ale úřad na ochranu hospodářské soutěže za přípravu výběrového řízení na stavbu multifunkční haly udělil magistrátu půl milionovou pokutu. Město se proti rozhodnutí odvolalo.

„Správní řízení stále probíhá a očekává se, že bude ukončeno do měsíce vydáním pravomocného rozhodnutí,“ dodal mluvčí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Kristián Chalupa. Otmar Homolka z občanského sdružení O co jim jde? poznamenal: „Jsme přesvědčeni, že existují konkrétní osoby, které za to zodpovědné budou.“

O pomoc při řešení problémů v Karlových Varech chtějí občanská sdružení požádat Evropskou komisi.