Přes nesrovnalosti se liberecká Plaza staví

Liberec - Odpůrci výstavby nákupního střediska Plaza v centru Liberce už rezignovali a to hlavně kvůli liknavosti úřadů. Na nesrovnalosti ohledně stavby upozorňovali téměř rok, ale bezvýsledně. Krajský úřad nemohl jejich připomínky prošetřit. Zmizel totiž celý spis.

Jedno z největších obchodních center v Liberci vyrůstá na pozemcích, kde územní plán počítá se zelení, tvrdí odpůrci stavby. Podle nich neměl magistrát výstavbu vůbec povolit, ale stalo se. Obrátili se proto na krajský úřad, ať celou věc prošetří a výsledek? Podnět odložen, protože na magistrátu zmizel potřebný spis. „Bohužel se tento spis nepodařilo najít v našich archivech, proto naši pracovníci prováděli kompletaci náhradního spisového materiálu,“ uvádí mluvčí Městského úřadu Liberec Martin Korych. „Libereckým stavebním úřadem nebyly předloženy žádné ověřené listiny z roku 1996, z nichž by mohl krajský úřad při svém šetření vycházet. Proto krajský úřad podnět odložil,“ vysvětluje rozhodnutí mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer. 

Jinými slovy: není papír, není problém. Odpůrci výstavby se nestačí divit. „Je absurdní to, že se ztratí dokumentace k tak významné stavbě v centru města. To je úplně nepochopitelné, ale kromě té státní správy vidím velké pochybení v samosprávě,“ domnívá se zastupitel města Liberce Jan Korytář. „Nechci nic naznačovat, ale myslím si, že je nejjednodušší cesta říct, že ten spis není a tím pádem nemáme podle čeho posuzovat,“ doplňuje ho jeho kolegyně z liberecké radnice Zuzana Kocumová.

Zkušenosti s liknavostí úřadu mají i památkáři. Ti se na kraj obrátili se stejnou stížností. „Po dvou měsících, což je dlouhá doba, se úřad vyjádřil, že naše napadení je oprávněné, ale že nebude zahajovat řízení, aby zrušil tato rozhodnutí,“ dokresluje situaci na libereckém magistrátu památkář Jiří Křížek.

Boj proti výstavbě nákupního střediska marný nebyl, tvrdí odpůrci. Alespoň ukázal, jak fungují odpovědné úřady.