V jihlavské tělocvičně se zřítil strop

Jihlava – Tělocvičně nejnovější a nejmodernější jihlavské základní školy na Jarní ulici teprve před třemi lety vypršela záruční lhůta. Ve čtvrtek odpoledne při tréninku nejmladší fotbalové přípravky se zřítilo prakticky celé obložení stropu. Všechny děti ale naštěstí včas utekly.

Petr Dvořák, zástupce ředitele školy, informoval, že jednotlivé desky mohly případně někoho poranit. Vedoucí odboru školství Tomáš Koukal sdělil, že se v současné době řeší, zda šlo o technologickou nebo projekční chybu. Se spadlými stropními deskami ve školní tělocvičně teď nesmí nikdo hýbat do té doby, než na expertizu přijde soudní znalec. To potvrdil Petr Dvořák.

Ještě v pátek odpoledne se v tělocvičně sešli projektant, stavitel i subdodavatelé a nedokázali se shodnout, kde se stala chyba. „Bylo to v projektu, tak jsme to sem dali, my projekt ctíme,“ vyjádřil se jednatel stavební firmy Ludvík Novotný. Projektantka Jana Fousková dodala: „Je to normální podhled, který se vyrábí jako stropní podhled do tělocvičen.“

Zástupce dodavatele stropu Aleš Musil doplnil, že on sám takový materiál ještě neviděl na stropě v tělocvičně, ale bylo to v projektu, tak se to tam namontovalo. V žádném případě nešlo o chybu školy nebo pedagogů, viníka na straně dodavatelů stavby bude hledat i policie. Všichni se ale shodují, že oprava se bude hlídat tak, že nakonec půjde o nejbezpečnější tělocvičnu ve městě.