Teplický magistrát radary na měření rychlosti kupovat nehodlá

Teplice - Teplice se k městům, která kupují vlastní radary na měření rychlosti v ulicích, nepřidají. Radnice raději zřídila nové dopravní hřiště. Podle teplického primátora se města mají starat spíše o prevenci.

Teplický magistrát nehodlá za peníze města koupit ani jediný radar. Nechce tak napodobit radnice, které je začaly nakupovat. Například sousední Ústí má radarů již sedm a o dalších uvažuje. „Radary jsou vyhozené peníze,“ domnívá se teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS), který už dlouho tvrdí, že výchova řidičů má větší význam než deset radarů v ulicích. „Než kupovat za osm milionů radary, tak jsme radši koupili za osm milionů hřiště,“ dodává.

Dopravní experti nejsou ale s teplickou radnicí zcela zajedno. Měření ve městech a pokuty podle nich k výchově řidičů patří. „Na neukázněné řidiče patří radary. Myslím, že obě dvě věci se mohou doplňovat,“ myslí si Jan Pechout z regionálního pracoviště Besipu. Pro postup, jaký zvolil teplický magistrát, je Karel Polák z teplické dopravní policie: „Názor je to určitě dobrý a podporoval bych ho.“ Dopravní psycholog Jiří Seidlic s ním naopak nesouhlasí.

Teplická radnice svůj názor na použití radarů ve městě ale měnit nebude. „Nechceme lidi jenom honit a brát od nich pokuty,“ dodává primátor Kubera, podle kterého mají měření rychlosti v popisu práce policisté s bílými čepicemi.