Pro handicapované občany vyšla kniha o hradech a zámcích

Praha – Na který hrad nebo zámek se bez problémů dostanou i tělesně postižení lidé? Na to odpovídá nová kniha, kterou pro handicapované připravili památkáři. K dostání je zdarma na jejich krajských pobočkách. Kniha "Jak dobýt hrad" mapuje bezbariérové hrady a zámky v zemi spravované Národním památkovým ústavem.

„Kniha samotná dává dohromady jednak údaje o bezbariérovosti hradů a zámků a samozřejmě i jednotlivý program, který na hradech a zámcích probíhá,“ sdělil mluvčí Národního památkového ústavu Zdeněk Musil.

Stovka památek v zemi je už bez bariér. V kraji Vysočina například zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jak popsal kastelán Radim Petr, zámek se stal bezbariérovým před 4 lety, kdy se rekonstruovali záchody v přízemí a tam byla vybudována kabinka pro tělesně postižené.

„Díky terénu, jaký tam je, vlastně máme první patro téměř bezbariérové,“ informuje kastelánka Státního hradu Šternberk v Olomouckém kraji Helena Gottwaldová. David Růžička z Národního památkového ústavu v Plzeňském kraji se nechal slyšet, že z devíti objektů, které jsou přístupné veřejnosti, je bezbariérový jeden objekt, a to zámecký.

„V Karlovarském kraji je kompletně bezbariérový pouze náš zámek,“ dodal Ladislav Novotný ze zámku Kynžvart. Památkáři znají už také statistiku návštěvnosti za minulý rok. Mezi regiony vyhrálo Českobudějovicko s nejnavštěvovanějším Českým Krumlovem. Hrady a zámky se letos pro veřejnost otevřou už za pár měsíců - 1. dubna.