V Karlových Varech řeší problémy s opilým bezdomovcem

Karlovy Vary – Více než polovina bezdomovců není schopna anebo ochotna změnit svůj způsob života. Většinou jim v tom brání alkoholismus. To je zkušenost z Karlových Varů, kterou nám potvrdili policisté a sociální pracovníci. Obtěžují své okolí. Na druhou stranu hazardují s vlastním zdravím a se životem.

Petr G., který se zdržuje většinou v hale karlovarského dopravního terminálu, přišel o nohy a část prstů na rukou. Omrzly mu a lékaři je museli amputovat. Ve střízlivém stavu lidem nevadí. Problémy přijdou, když bere důchod anebo sociální dávky. Potom mu ostatní bezdomovci přinesou krabicové víno.

„Předevčírem slezl ze svého křesla a válel se tady po zemi. Potom přijeli policisté,“ popsal správce toalet Jaroslav Kužel. „Pracovní zátěž je v těchto případech nutné vynásobit třemi, protože se musí počítat s lékařem a samozřejmě s Policií ČR. Já osobně vnímám tento problém jako sociální, ne policejní,“ vyjádřil se velitel Městské policie v Karlových Varech Marcel Vlasák.

Noclehárny a azylová zařízení jsou pro Petra G. nedostupná. Platí tam přísný zákaz alkoholu. Kvůli pití a agresivnímu chování ho museli vykázat ze své ubytovny premonstráti v Teplé. Tam našel útočiště, když ho vystěhovali z domova důchodců v Karlových Varech, který mu ze soucitu zařídila primátorka.

Jana Petříková (ČSSD), náměstkyně primátorky Karlových Varů, dodala, že muž dostal tři šance. Buď na jednu z nich přistoupí, nebo se ze své tíživé situace nedostane. V Karlových Varech je v současné době asi 35 bezdomovců, kteří jsou schopni přizpůsobit se režimu Armády spásy. Ostatních 50 se nepřizpůsobí ničemu.