Boj o dodávky pro hradeckou nemocnici

Hradec Králové - Firma LabMediaServis z Jaroměře si stěžuje, že ji Fakultní nemocnice v Hradci Králové neprávem vyloučila ze soutěže na dodávku materiálu pro mikrobiology. Tvrdí, že tendr nemocnice vypsala "na míru" pozdějšímu vítězi. Jeho nabídka byla navíc o víc než třetinu dražší.

Dvě pražské firmy, Hospimed a Trios, a jedna z Jaroměře, LabMediaServis, by rády čtyři roky prodávaly hradecké nemocnici kultivační půdy a diagnostické roztoky. Vyhrál Trios, dosavadní dodavatel, s nabídkou ceny 19 miliónů korun. LabMediaServis byl o pět miliónů lacinější. Ale nemocnice ho vyloučila. Firma se odvolala k řediteli. „Ty důvody, pro které jsme byli vyloučeni, jsou velice malicherné,“ tvrdí spolumajitel Lab MediaServis Jaroměř Tomáš Krejčí. „Šíří toho zadání mně připadlo, že je šité na míru pro stávajícího dodavatele,“ dodává další spolumajitel firmy Luděk Paprskář. „To výběrové řízení bylo zmanipulováno,“ je přesvědčen Tomáš Krejčí.

Do zadání i průběhu soutěže nikdo nezasahoval, na důvodech vyloučení LabMediaServisu i Hospimedu trváme, kategoricky ujišťují manažeři nemocnice. „Jestliže fakultní nemocnici nezajímá pět milionů, které by uspořila, tak je to velice podivné,“ diví se Tomáš Krejčí. „Není to podivuhodné a cena koresponduje s tím, za co odebíráme doposud. A je otázkou, jestli šetřit za každou cenu,“ odmítá podezření náměstek ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jiří Ropek.

Ředitel nemocnice Leoš Heger připustil, že chvíli zvažoval, zda soutěž, ve které zůstane jediný účastník, vítěz, navíc s výrazně vyšší cenou, nezruší. „Ta cena se podle našich rozborů nejeví zase tak výrazně vyšší,“ je přesvědčen Leoš Heger.

Neúspěšný uchazeč má ještě jednu možnost: stěžovat si na Úřadě pro ochranu hospodářské soutěže.